Werkzaamheden architect

Voor welke taken kan een architect ingezet worden?

Werkzaamheden van een architect

Vaak is het nog onduidelijk wat een architect nou daadwerkelijk doet… Wat we vaak zien is dat mensen denken dat ze vooral van de tekeningen/ontwerpen zijn van een woning of het interieur hiervan. Eigenlijk zit er veel meer achter dan wat we denken, daarom willen we de werkzaamheden hieronder opsommen. Alleen voor het idee al om te weten waar eventuele kosten voor een architect heen gaan is het goed om te weten. Zo is een aannemer vaak enkel voor het uitvoerende werk, maar de vele voorbereiding moeten ook gedaan worden, hiervoor komt een architect dus goed van pas!

Hierbij willen we niet dieper op de kosten ingaan, deze zullen voor alsnog grotendeels afhankelijk zijn van de wensen en grootte van verbouwing. Kijk voor een overzicht van de kosten die een architect rekent in ons kostenoverzicht architect.

Het ontwerp brengt een idee tot leven of kan juist tot nieuwe ideeen leiden. Zo zal een ontwerp de basis zijn op het moment dat er een aanbouw of verbouwing plaats vind, met een ontwerp kan er bij een aannemer ook makkelijker om een prijs worden gevraagd. Op basis van het ontwerp door de architect, is het eenvoudiger om deze in kaart te brengen qua mogelijkheden en materialen.

De adviserende rol wordt best vaak over het hoofd gezien. Het verbouwing van een woning of zelfs een gehele nieuwe woning laten bouwen, is altijd een grote ingreep aan de woning. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de omgevingsvergunningen, het bestemmingsplan, maar natuurlijk ook de gehele constructie op zich. De adviserende rol kan zo uitgebreid als men wenst worden ingezet. Zo zal de architect ook advies blijven geven op het moment dat hij verder in het traject betrokken word.

Het hebben van kennis omtrent de vergunningen en weten waar op gelet dient te worden, is het grote voordeel van een architect. Stelsel van regels en vergunning kan voor veel onduidelijkheid zorgen. Iemand die hierin de ervaring heeft en weet wat er nodig is, zal veel stress schelen en zekerheid dat alles juist is geregeld.

Welke vergunningen er precies nodig zijn kan daarom het beste worden nagevraagd worden bij een architect uit de regio. Vraag direct meerdere offertes aan bij een architect in de regio. Door het contact kan er verder worden gekeken naar de opties voor het aanvragen van 1 of meerdere vergunningen.